Business Challenge 31. rész
– Felkészülés a vállalkozás megalapítására –

Üdvözöllek a Business Challenge 31. részében!

Ha eddig gyakran írtam, hogy az aznapi epizód mérföldkő, akkor azokat felejtsd el, mert ez a mai és holnapi rész az igazán nagy dolog, mivel most fogjuk megalapítani Ági vállalkozását.

Egy hónapnyi tudatos előkészület után most fogja megalapítani a KATA-s egyéni vállalkozását, tehát mostantól fog tudni megrendeléseket fogadni.

Ahogy a videóban is kihangsúlyoztuk, hogy ha az első vállalkozásod megalapítása előtt állsz, akkor mindenféleképpen keress fel egy megbízható, jó könyvelőt, aki megcsinálja helyetted a bejelentést. Persze nem azt mondom, hogy Te ne is foglalkozz vele és ne legyél képbe, hogy mit miért hogyan kell csinálni, viszont nagyon nagy segítség egy könyvelő, hogy ő hibázás nélkül fogja megcsinálni a vállalkozásod alapítását.

Mielőtt élesben megcsináltatod a könyvelővel a bejelentésed, előtte érdemes egy plusz 1-2 órás konzultációt is kérni tőle, amikor ki tudod kérni a véleményét, tanácsát és meg is lehet kérni, hogy magyarázza el részletesen, hogy mikre kell odafigyelned, milyen kötelezettségeid vannak, stb.

Attól, hogy egy könyvelő segít, Neked is képbe kell lenned a vállalkozásod pénzügyi, jogi és könyvelés részével.

Ha megvan a könyvelő, akkor be kell regisztrálnod a magyarorszag.hu-n, egy úgynevezett ügyfélkapura. Ezen keresztül fogja tudni a könyvelőd beadni a vállalkozásod kérelmét, illetve itt fogsz tudni minden céges ügyet elintézni.

Az alapítás előtt össze kell gyűjtened a TEAOR, vagy egyélni vállalkozás esetén az ÖVTJ kódot, ami a kiválasztott tevékenységi körhöz tartozik. Írd össze az összes létező olyan tevékenységi kört, amikkel az elkövetkező 1-2 évben szeretnél foglalkozni, majd ellenőrizd le, vagy kérd meg a könyvelőd, hogy fussa át, hogy van-e közöttük olyan, ami szakirányú végzettséghez kötött. Ez azért fontos, mert ha olyan tevékenységi kört veszel fel, ami szakirányú végzettséghez kötött, de Te nem rendelkezel vele, akkor úgy is le fogják vetetni, szóval egy felesleges körtől tudod megszabadítani magad.

Ha összeírtál minden szükséges tevékenységi kört, akkor ezek közül ki kell választani egyet, ami a fő tevékenységi kör lesz.

Ami meg fontos, hogy a magán, illetve céges bevételeket és kiadásokat külön vezesd, tehát hozz létre egy új bankkártyát. Ez KATA-nal nem kötelező, szóval a törvény megengedné azt, hogy a saját számládat használd a vállalkozásodhoz is, viszont akkor átláthatatlanná fog válni minden pénzmozgásod.

Sokkal jobb, ha két külön bannkártyán, teljesen külön van kezelve a kétféle pénz. Illetve érdemes külön excelt is vezetned a pénzügyeid vezetésére.

Ha végignézted a videót, akkor most töltsd ki a munkafüzet mai részét.

Ha még nincs meg a munkafüzeted, akkor egy kicsit lejjebb görgetve tudod kérni PDF formátumban.

Ha kérhetlek, akkor kérlek oszd meg a facebook oldaladon ezt a mai részt, mármint ha tetszett. Szerintem igen sok érdekes dolog elhangzik a videóban és sok ismerősödnek lehet hasznos. Ehhez csak kattints az oldal alján lévő kék gombra.

Még egy fontos dolog: ha Pesten laksz, akkor gyere le az UP center közösségi irodába és próbáld ki ingyen egy teljes napig . Ehhez csak mondd be megérkezéskor a Business Challenge jelszót és már helyet is foglalhatsz és egész nap dolgozhatsz!
Itt megtalálsz mindent az UP centerről: http://upcenter.hu

Business Challenge

Business Challenge

A Business Challenge-hez jár egy online munkafüzet és 20 vállalkozási ötlet, amit emailben fogok elküldeni!
A Te példányod hova küldhetem?