Business Challenge 17. rész
– Honlap típusok, részei, kötelező elemek –

Üdvözöllek a Business Challenge 17. részében!

A mai napon folytatjuk a honlap készítés témakörét, mégpedig a honlapok típusairól, azok felépítéséről és a kötelező elemekről osztunk meg hasznos infókat.

Elsőként nézzük meg, hogy pontosan milyen típusú honlapokat lehet készíteni:

  • home page – központi honlap
  • single page – egy oldalas honlap
  • landing page – érkező oldal
  • squeeze page – rövid érkező oldal
  • sales page – értékesítő oldal

Ha ezek még kicsit ismeretlen fogalmak számodra, akkor ne aggódj, mert most részletesebben is kifejtem, hogy mi mit jelent:

1)  Home page – központi honlap

A Home page egészen pontosan a központi honlap első oldalát jelenti. Ezzel találkozik egy látogató, amikor a domained URL-jét beírja a böngészőbe, tehát mindig ez fog először betöltődni.

3 nagyobb részből áll össze egy home page. Felül van egy fejléc, ami tartalmazza a logót és a menüpontokat, ez alatt van maga a tartalmi rész, majd ez alatt, az oldal alján van a lábléc. Ide a következő elemeket lehet feltüntetni, úgy mint impresszum, ÁSZF, elérhetőségek, menüpontok, „Minden jog fenntartva” rész, NAIH szám.

A Homa page funkciója egész sok rétű lehet. Bemutathatja a céged és azok szolgáltatásaid, esetleg egyből felajánlhat egy ingyenes csali terméket feliratkozásért cserébe, lehet egy több blokkból álló felépítés, ahol a teljes termékpalettád be tudod mutatni.

Erre nincs külön szabály, a lényeg, hogy mikor valaki fellátogat a honlapodra, akkor 1mp alatt egy pozitív benyomás alakuljon ki belőle. Ennyi idő alatt még túl sok mindent nem is tud elolvasni, azonban a háttér, a színvilág, a formák, a tagoltság ki fog alakítani benne vagy egy kellemes, vagy egy rossz érzést. Törekedj tehát arra, hogy minimum egy közepes, de inkább egy szép oldalad legyen az Above the fold rész. A videóban is elhangzik az ATF, ez az az egy képernyőni rész a honlapodon, amit egy látogató meglát az oldal betöltését követően, görgetés nélkül.

Ha a design elnyeri a látogató figyelmét, akkor el fogja olvasni a főcímet és az alcímet. Itt mindig valami rövid, tömör, ütős szövegnek kell állnia, amit átolvasva még jobban felfokozódik benne az érdeklődés és további információ után fog kutatni.

2) Single page – egy oldalas honlap

A home pagehez képest ez annyiban különbözik, hogy itt ha valaki ráklikkel az egyik menüpontra, akkor az oldalon mélységében fog tudni lépegetni, tehát le fog gördülni az adott részhez. Ezt úgynevezett horgonnyal lehet megcsinálni, a Divi-nél ezt könnyen be lehet állítani.

3) Landing page – érkező oldal

Ez talán az egyik legfontosabb oldal, amit Neked is meg kell csinálnod. Ez fogja az adatbázis építést lehetővé tenni. Ha nincs landing oldalad, akkor nem fognak tudni jó konverzióval feliratkozni a csalitermékedre az érdeklődők, vagyik a potenciális célcsoportod.

A landing page annyiban tér el a home page-től, hogy itt TILOS menüsornak lennie, illetve bármi olyan elemnek, ami elnavigálhat az oldalról. Szóval a landing oldalnak csak és kizárólag egy szerepet szabad betölteni: feliratkoztassa az oldalra látogatót.

A landing oldalon szerepelnie kell egy címsornak, alcímnek, egy mockupnak, ami a csali terméket mutatja be, illetve ide jöhet néhány bullet point, meg testiominál, tehát vevővélemények. Ez alatt olyan véleményeket értek, amit olyan emberek adtak, akik letöltötték a csali terméket és erről írnak valamilyen pozitív véleményt. Ilyen vevővéleményből 4-6 db-ot nyugodtan ki lehet tenni a landing pager-re.

A láblécben szerepelnie kell viszont a következő elemeknek, a feliratkozással kapcsolatban az ÁSZF-nek, illetve ha bármilyen kérdésük van a látogatóknak, akkor néhány elérhetőséget is erősen ajánlott kitenni.

4) Squeeze page – rövid érkező oldal

Ez egy landing page típus, annyi különbséggel, hogy ez a landing oldalnál jóval rövidebb, gyakorlatilag egy ATF magasságú, tehát egy oldal képernyő magasságú, amit görgetés nélkül belát az ember.

Itt a legkevesebb, de ugyanakkor a legütősebb érveket kell felsorazkotatni, hogy valaki megadja az email címét.

5) Sales page – értékesítő oldal

Ez az az oldal típus, ami végre a pénzt is elkezdi termelni. Ha jól fel van építve egy sales oldal, akkor egy ilyen akár komoly milliós bevételt fog Neked termelni. Nyilván kell hozzá sok-sok más terület, például email lista és egy jól felépített kampány, de ha van egy jó sales oldalad, akkor ez már félsiker.

A sales page lehet kicsit hosszabb, ennek az lenne a célja, hogy minden lehetséges kérdést megválaszoljon az ügyfél fejében, úgy mint mi ez a termék, miért lesz nekem jó ez, egyáltalán hogy működik, milyen eredményeim lesznek, ha elkezdem használni, hogy tudom megvásárolni, stb.

Itt gyakorlatilag tényleg minden szükséges kérdést meg kell tudod előre válaszolnod, hogy a potenciális vásárló jelöltnek semmilyen kérdés ne legyen a fejében.

Milyen részekből áll egy honlap?

Itt elsősorban azt szeretném bemutatni, hogy az adott honlapon milyen oldalakat, illetve milyen menüpontokat kell feltüntetni.

Az első nyilván a home page, ami a központi oldal. Ha valaki beírja a domain neved, vagy ráklikkel a cég logójára, akkor ez az oldal fog elsőként bejönni.

Ezt követően szükséges a landing page linkje, én elsősorban az ITT KEZDD menü nevet szoktam adni. Aki erre rákattint, annak bejön a landing oldal. Ezt követően jöhet a Rólunk, a Szolgáltatásaink részek. Nagyon ajánlom, hogy legyen egy blogod is, ahol értékes gondolatokat fogsz tudni megosztani. A rendszeres, hasznos kontent fogja megalapozni a honlapod látogatottságát. A végére kerülhet a kapcsolat menüpont.

Kötelező elemek

Ezeket az elemeket általában a láblécben szoktuk elhelyezni. Ilyen például az ÁSZF, az Adatvédelmi szabályzat (ha külön van az ÁSZF-től), a kapcsolat, illetve néhány közvetlen elérhetőség, a „Minden jog fenntartva” szöveg, a NAIH szám.

Itt még fel lehet tüntetni a honlap készítőjét is.

Ha végignézted a videót, akkor most töltsd ki a munkafüzet mai részét.

Ha még nincs meg a munkafüzeted, akkor egy kicsit lejjebb görgetve tudod kérni PDF formátumban.

Ha kérhetlek, akkor kérlek oszd meg a facebook oldaladon ezt a mai részt, mármint ha tetszett. Szerintem igen sok érdekes dolog elhangzik a videóban és sok ismerősödnek lehet hasznos. Ehhez csak kattints az oldal alján lévő kék gombra.

Még egy fontos dolog: ha Pesten laksz, akkor gyere le az UP center közösségi irodába és próbáld ki ingyen egy teljes napig . Ehhez csak mondd be megérkezéskor a Business Challenge jelszót és már helyet is foglalhatsz és egész nap dolgozhatsz!
Itt megtalálsz mindent az UP centerről: http://upcenter.hu

Business Challenge

Business Challenge

A Business Challenge-hez jár egy online munkafüzet és 20 vállalkozási ötlet, amit emailben fogok elküldeni!
A Te példányod hova küldhetem?