Business Challenge 2. rész
– Az üzleti ötlet kiválasztása –

Üdvözöllek a Business Challenge 2. részében!

Ebben a részben az üzleti koncepcióról lesz szó. Ági az előző munkájából kifolyólag egész jól belelátott a divat, illetve az öltözködés fontosságába, ezért kézenfekvő, hogy ezen a vonalon fogja megcsinálni az első vállalkozását, miszerint szín alapú stílus tanácsadással, illetve gardrób rendezéssel fog foglalkozni.

Beszéljünk kicsit az üzleti koncepciókról, hogy Neked milyen irányban érdemes gondolkodnod.
Elsősorban 5 fő üzleti vállalkozás irányt határozhatunk meg. Ezek pedig a következők:

1) szolgáltatás
2) kivitelezés
3) tanácsadás
4) e-kereskedelem, termék eladás
5) infotermék, online oktatóanyag

Nézzünk meg egy pár példát, hogy melyik terület pontosan hogy néz ki, mik az előnyeik, illetve hátrányaik.

1) Szolgáltatás

A szolgáltatás azért jó, ha van egy tudásod egy adott területen, akkor azt a fajta tudást biztos lesz néhány ember, aki fizetne érte. Például ha imádsz sportolni és elvégeztél egy fitnesz oktatói tanfolyamot, vagy testnevelési főiskolát, akkor azzal el tudsz kezdeni klienseknek edzéseket tartani.

Előnye, hogy a profit nagy része nálad marad, tehát nem kell azon gondolkoznod, mint egy termék értékesítés esetén, hogy maga a terméket megveszed 800Ft-ért, eladod 1000Ft-ért és akkor nálad meg csak a 200Ft-os nyereség fog megmaradni, azaz még annyi sem, mert nyilván vannak kötelező kiadások, de most ebbe nem menjünk bele mélyebben.

A hátránya, hogy nem hatványozható, tehát nem csak a tudásod, hanem az időd is eladod. Mivel véges az időd, ezért naponta 5-10-20 ügyfélnél többel nem fogsz tudni foglalkozni, bármennyire is szeretnél több embernek segíteni. Így tehát a profitod maximalizálva van iparágtól függően pár százezer forinttól 1-2 millió forintos bevételig.

Szóval a szolgáltatás azért jó, mert viszonylag egyszerűen és gyorsan el tudsz indulni és rengeteg területen tudsz érvényesülni.

2) Kivitelezés

Részben vannak megegyező előnyök és hátrányok a szolgáltatással kapcsolatban, annyi a különbség, hogy a kivitelezésnél nem kell személyesen ott lenned maga a szolgáltatás megtörténtekor, tehát nem kell az ügyféllel egy időpontban egy helyen lenned.

Tehát a kivitelezés egy olyan tevékenység, amikor az ügyfél megrendel tőled mondjuk egy honlapot, egy grafikai anyagot, te pedig ezt otthon megcsinálod.

Előnye, hogy nem helyhez kötött maga a tevékenység, illetve egész komoly pénzt lehet vele keresni, ha van már megfelelő tudásod és tapasztalatod az adott szakterületen. Ami még előny lehet kivitelezés esetében, hogy bizonyos részét már ki tudod szervezni alvállalkozóknak, vagy alkalmazottaknak, így Neked felszabadítható némi idő. Másik óriási előnye, hogy ha másoknak végzel kivizelezést, akkor azon a területen óriási tapasztalatod lesz, ami azt fogja eredményezni mondjuk honlapkészítés esetén, hogy ha Neked szükséged van egy honlapra, akkor erőlködés nélkül pár nap alatt képes leszel felépíteni egyet.

Hátránya, hogy itt is korlátozott a kapacitásod, tehát egy ember egy adott idő alatt maximum X mennyiségű munkát, vagy feladatot tud elvégezni, ezért itt is megvan a kapacitás plafonja.

3) Tanácsadás

Ez egy rész terület a szolgáltatáson belül, mivel itt is a tudásod és időd adod el, azonban itt nem te hajtod végre maga a feladatokat, csupán iránymutatást adsz. Egy tapasztalt szakértő tudása komoly segítséget nyújthat egy, az adott területen kevésbé jártas embernek, ezért ez egy roppant jó mód egy vállalkozás elindításához.

Előfeltétele, hogy legyen egy piackétes tudásod, referenciákkal, hogy az ügyfelek elhigyjék, hogy valóban értesz az adott terülehethez.

Hátránya, hogy itt is korlátozott az időd, viszont ez már nem helyhez kötött, mivel skype-on keresztül is lehet tanácsadást lebonyolítani.

4) E-kereskedelem, termék eladás

A leggyakoribb vállalkozói modell, mikor megveszel, vagy te saját magad legyártasz, előállítasz egy terméket, amit aztán valamennyi haszonnal értékesítesz.

Előnye, hogy ez már hatványozható valamennyire, tehát nem az idődet adod el pénzért, hanem terméket és maximum logisztika kérdése, hogy 5, vagy 500 terméket adsz el naponta. Na meg persze marketing kérdése is, de ebbe most még ne menjünk bele.

Hátránya, hogy a bevétel nagy része elmegy a termék beszerzésére, amit elsősorban előre kell beleinvesztálni a vállalkozásba. Ezért egy KATA-s egyéni vállalkozáshoz csak abban az esetben javaslom az e-commerce vállalkozást, ha viszonylag alacsony tőkével elindítható és minimum 100%-os árréssel el lehet adni a terméket. A 20-30%-os árrés annyira alacsony, hogy az szinte elmegy marketingre és egy 8 millió forintos KATA keret úgy lenullázható, hogy te nem is igazán tapasztalsz nyereséget. Ellentétben egy kivitelezés üzletággal viszont a bevétel közel 100%-a nyereség.

5) Infotermék, online oktatóanyag

Ha van piacképes tudásod, akkor a tanácsadói szolgáltatásod át tudod alakítani infotermék üzletté. Itt csak annyit kell megtenned, hogy a tudásod valamilyen módon digitális módon rögzítened kell. Ez lehet online felületen lévő szöveg, PDF, hanganyag, vagy videó.

Előnye, hogy végtelenségig hatványozható és nincs költsége (maximum a szükséges szoftvereké), illetve elég egyszer megcsinálni egy „örökzöld” témában egy tananyagot, aztán azt később éveken keresztül el lehet adni és folyamatos bevételt eredményezhet.

Hátránya, hogy szakértői imázst kell felépítened, illetve egy aktív követőtáborra lesz szükséged, akik  aztán később meg fogják venni az anyagaidat. Ezen felül értened kell olyannyira a technikai eszközök használatához, hogy képes legyél rögzíteni a tudásod.

Ezek alapján tehát válaszd ki, hogy számodra melyik vállalkozói irány a megfelelő. Egyébként lehet nyugodtan kombinálni a különböző irányokat, tehát a tanácsadás és infótermék biznisz nagyon jól elfér egymás mellett, illetve a tanácsadás és kivitelezés is egész jól erősíti egymást. Szóval több irányban is gondolkozhatsz, a lényeg, hogy legyen meg egy fő csapásírány, amin már ma el fogsz tudni kezdeni gondolkodni.

A munkafüzet 2. napi anyagát pedig ez alapján próbáld megcsinálni. Ha még nincs meg a munkafüzeted, akkor kicsit lejjebb görgetve tudod kérni PDF formátumban.

A mai napi munkához sok sikert, holnap jövünk a következő résszel.

Még egy fontos dolog: ha Pesten laksz, akkor gyere le az UP center közösségi irodába és próbáld ki ingyen egy teljes napig . Ehhez csak mondd be a Business Challenge jelszót!
Itt megtalálsz mindent az UP centerről: http://upcenter.hu

Business Challenge

Business Challenge

A Business Challenge-hez jár egy online munkafüzet és 20 vállalkozási ötlet, amit emailben fogok elküldeni!
A Te példányod hova küldhetem?